Lomatuliaisiksi kunnan hankintoja tekeville tarjoan kymmenen neuvoa kuinka epäonnistua hankintalain alaisessa hankinnassa. Ne eivät maksa mitään. Kuinka onnistua vihjeet maksaisivat tuhat euroa kappaleelta.
- Varmista kiire. Kiire tulee itsestään, kun ei tee mitään ajallaan. Aloita suunnittelu, kun hankintaprosessin pitäisi olla jo käynnissä. Kiire tarjoaa purevan selityksen, kun joudut selittelemään oikaisujasi hankintalain noudattamisessa. Vyörytä syy valitulle toimittajalle, kun hanke on pahasti myöhässä.
- Luota omaan osaamiseen. Tunnista itse tarpeesi ja usko omiin ratkaisumalleihisi. Älä järjestä toimittajien yhteiskuulemisia. Pidä messuosallistumisia ajan- ja rahanhukkana.
- Tapa innovatiivisuus. Se on laillista. Määrittele hankinnan kohde tai toteutustapa tarkasti. Tarjouspyynnössä toiminnallisuuden kuvaamisella ei ole väliä. Tarkka tekninen toteutustavan määrittely antaa yksiselitteisen työkalun hyväksyä tai hylätä tarjouksia.
- Kaihda konsultteja. Heillä on korkea tuntilaskutus ja aikaa palaa. Usko, että oma väki tuntee alan kuin alan. Kopioi tarjouspyynnön määrittelyt muiden vastaavista tai toimittajien sivuilta. Aina on tarjoaja, joka neuvoo ilmaiseksi tilauksen toivossa.
- Pelkää markkinaoikeutta. Anna markkinaoikeuspelon ohjata koko hankintaprosessia. Ymmärrä, että kaupankäynti on nykyisin ennen kaikkea hallintomenettelyä. Hankinnassa omien virheiden välttäminen ja tarjouksista niiden löytäminen ovat ylitse kaiken muun.
- Hämärrä valintaperusteet. Jätä tarjouspyynnössä hankintakriteerit ympäripyöreiksi tai kohdista ne epäolennaisiin asioihin. Älä ilmoita kriteereiden painoarvoa, jos määrittelet ne selkeästi. Tee lopullinen päätös kuitenkin aina hinnan perusteella. Ilmoita, että valitsimme halvimman. Kyllä sen kaikki ymmärtävät näinä aikoina.
- Muuta tarjouspyyntöä. Korjaa prossesin aikana hankinnan määrittelyjä. Ilmoita muutoksista vain lupaavimmille tarjoajille. Näin säästät aikaa ja vaivaa. Lisäksi sinun on helpompi hylätä ei-haluttuja tarjouksia.
- Hanki halvinta. Selviät hommasta helpoiten ja vähimmillä pulinoilla, kun valintaperusteena on hankintahetkellä halvin hinta. Se on vahva selkänoja, kun muut tarjoajat, oma organisaatio tai äänestäjät kyseenalaistavat päätöksen. Yleisönosastoilla pulisijat sitten voivat ihmetellä rakentamisen, hoivapalvelujen, halpatyövoiman ja veronkierron ongelmia.
- Erota hankinta ja toteutus. Sovi voittajan kanssa, että pölyjen laskeuduttua tuumaatte, miten hanke oikeasti toteutetaan. Tämä palvelee yleistä etua ja ei tule sitten sutta.
- Osoita kuka määrää. Ilmoita häviäjille, että tarjousasiakirjat ovat nähtävillä virastossa. Jos he pyytävät niitä vedoten lakiin asiakirjojen julkisuudesta, ilmoita heille sähköpostitse, että näin meillä on aina ollut tapana toimia.
Teksti julkaistu Kangasalan Sanomissa 1.8.2014