Mieleenpainuvat sanat

Ystäväni harrasti kouluikäisenä pujottelua Suomen lupaavimpien laskijoiden ryhmässä. Liikunnanopettajan mielestä pujottelu ei siihen aikaan ollut urheilua, kun mennään sähkövoimalla ylös ja painovoimalla alas.

Pallopelituntien tuoksinassa opettaja karjui hänelle usein.

– Väliaho, tee jotain!

Sanat syöpyivät ystäväni sisimpään ja hän oppi vihaamaan palloja ja liikuntatunteja.

Oppikoulun toisella luokalla englannin kielen opettajamme palautti kokeen. Aivan aluksi hän ilmoitti, että koe oli yleisesti mennyt huonosti.

Kukin haki vuorollaan koepaperinsa. Minun kohdallani opettaja jatkoi vuodatustaan.

– Mikkokin, minä olen pettynyt sinuun.

Pulpetissani raotin konseptiani ja huomasin, että arvosanani oli kahdeksan ja puoli. Olin yllättynyt. Eihän se nyt niin huono ollut, vaikka ensimmäisestä kokeesta olin saanut kymppi miinuksen.

Opettajan sanat iskostuivat kuitenkin mieleeni. Muu kuin kiitettävä oli hänen mukaansa minulle alisuorittamista.

Aikuisena muistin häntä kiitoskortilla, että hän loi pohjan ällä plussalle, jonka sain englannin ylioppilaskokeesta.

Asevelvollisuusaikanani Santahaminan Urheilukomppaniassa vaikutti lajivalmentajana ylivääpeli, joka kehitti taitojamme niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Hän antoi kiekkoilijoille tehtäväksi tv-kuvan pohjalta analysoida eri maajoukkueiden hyökkäys- tai puolustuspeliä sen kevään jääkiekon MM-kisoissa. Siitä piti kirjoittaa raportti.

– Loikkasessa taitaa olla valmentajan vikaa, kuului ylivääpelin raporttipalaute.

Tapasin ylivääpelin neljänkymmenen vuoden jälkeen. Kerroin, että hänen sanansa voimaannuttivat minua toimimaan nuorten valmentajana seitsemän vuotta.

Joskus yksittäinen lause voi tehdä ison eron ihmisen elämässä. Vaikuttavin esimerkki minulle tästä on ollut vuosia sitten kohtaamani Howardin tarina.

Howard tuli avioeroperheestä. Hänen isoäitinsä kasvatti hänet. Viiden ensimmäisen kouluvuoden aikana hän saavutti ansaitun häirikön maineen.

– Päätyy todennäköisesti vankilaan, hänen opettajansa arvioi.

Mutta tästä häirikköpojasta tuli pidetty professori ja suosittu luennoitsija, joka puhui lukemattomille ihmisille ympäri maailmaa. Kirjoja hän kirjoitti kuusitoista.

Howard kertoi usein elämänsä käännekohdasta. Se tapahtui kuudennella, kun luokkaan astui uusi opettaja.

Luokassa vallitsi jännittynyt tunnelma. Howard istui yksin takarivissä. Tunti alkoi esittäytymisellä. Opettaja kiersi jokaisen luo ja oppilas kertoi nimensä. Viimeiseksi hän tuli takariviin ja kuuli Howardin nimen.

– Sinusta minä olen jo kuullutkin paljon, opettaja sanoi yllättäen.

Luokassa kuului tirskahduksia. Sitten hän katsoi Howardia silmiin ja jatkoi.

– Mutta minä en usko siitä sanaakaan.

Nämä sanat muuttivat Howardin elämän suunnan. Tämä nuori nainen sai hänet tajuamaan ensimmäisen kerran, että joku välittää.

Teksti julkaistu Kangasalan Sanomissa 2.2.2016.

Mikko Loikkanen

3 kommenttia

  1. Olet tarttunut tärkeään aiheeseen. Olen suurten ikäluokkien edustaja, ja muistan hyvin kuinka jotkut oppilaat aiheuttivat opettajissa ahdistuksia, jotka sitten purkautuivat omalaatuisilla tavoilla. Mitenkähän nykyopettajat toimivat? Aika oli ennen toinen, lapsuus oli toisenlainen kuin nyt, Nykyinen lasten kasvualusta on ihan jotain muuta. Lapsi on kuitenkin aina herkkä, ja se tulisi kasvattajien muistaa, niin vanhempien kuuin opettajienkin.

  2. Mikko
    Poikkeuksellisen viisas ja mainio juttu. Elämä on usein kiinni yhdestä sanasta; eivät ne isot asiat ratkaise, vaan pienet. Ja itse pitää osata ottaa kiinni annettu syöttö. Niin se menee.
    Minulle äidinkielen opettaja sanoi, etten läpäise koskaan ainekirjoituksessa yo-koetta. Hän ei ymmärtänyt tai ei hallunnut ymmmärtää juttujani. Komeasti meni ainneeni läpi. Loppu onkin historiaa,

    terveisin
    matti

  3. Ai että nykyopettajat? – Tyttäreni halusi pyrkiä ilmaisutaidon lukioon. ”Täältä ei ole kukaan koskaan sinne päässyt”, kannusti joku opettajista. Tyttäreni lisäksi sinne pääsi toinenkin samana vuonna. Tänä keväänä tyttäreni valmistuu taiteen maisteriksi – näyttelijätyön linjalta!

    Kiitos Mikolle tärkeästä aiheesta ja hyvästä jutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.