Hääparille

Tänä suvipäivänä juhlistamme teidän onneanne ja rakkauttanne. Me kaikki iloitsemme kiitollisina siitä, että te olette löytäneet toisenne. Juhlassa läsnä olevien puolesta kiitos, että saa käydä valmiiseen pöytään.

Puhuttuna te tuskin muistaisitte sanakaan siitä, mitä teille sanotaan. Sen takia on kätevää, että saatte tämän mustaa valkoisella. Voitte sitten myöhemmin tunnelmoida häittenne vuosipäivänä.

Eräs iäkäs viisas luennoitsija tapasi paljon nuoria rakastavaisia erilaisissa tapahtumissa. Vuosien saatossa monet lähestyivät häntä avioliittoa ja parisuhdetta koskevilla kysymyksillä. Lopulta hän vaivaantui ja kyllästyi vastailemaan näihin kysymyksiin.

Hän päättikin kirjoittaa pienelle kortille yleispätevän vastauksen mihin tahansa avioelämää ja parisuhdetta koskevaan kysymykseen. Jatkossa hän piti näitä kortteja aina taskussa ja jakoi niitä kysyjille.

Korttiin oli kirjoitettu: Tehkää sitä, mikä on loogista, eettisesti oikein ja luonnollista teille. Viimeiset sanat, luonnollista teille, olivat alleviivattuina.

Tämä on avioliittonne ensimmäinen päivä. Tästä eteenpäin te rakennatte omia tapojanne ja mallejanne yhteiselollenne. Talvirenkaiden vaihdon, ikkunoiden pesun ja lomajärjestelyt te voitte hoitaa teille istuvalla tavalla. Teidän ei tarvitse matkia muita. Oman tien viitoittaminen on ajan saatossa mielenkiintoinen yhteinen löytöretki.

Avioliiton idean luoja sanoo, että yksin ei ihmisen ole hyvä olla. Kaksin on parempi, koska kaatuessaan toinen auttaa toista nousemaan.

Avioliitossa teitä kutsutaan kunnioittamaan ja rakastamaan toinen toistanne ja harjoittamaan anteeksi pyytämisen ja antamisen tarpeellista taitoa elämänne loppuun asti.

Tahtorakkaus on asenne, joka hyväksyy toisen ehdoitta ja etsii hänen parastaan. Joskus sanotaan, että jos kumppanissa on kahdeksankymmentä prosenttisesti itseeni vetoavaa, niin sen lopun kahdenkymmenen kanssa voi vielä elää tai oppia elämään, vaikka ei saisi toista muuttumaan.

Aito rakkaus on sellaista, joka ohjaa meitä rakastamaan toista kokonaisuutena ja myös silloin, kun toinen ei olekaan niin rakastettava.

Pariskunnalta, joka oli ollut pitkään naimisissa, kysyttiin pitkän avioliiton salaisuutta. Aviomies vältteli antamasta minkäänlaista vastausta, mutta lopulta hän sanoi.

”Ehkä on yksi asia. Aivan avioliittomme alussa sovimme, että aina kun meillä on erimielisyyttä tai kahnausta välillämme, minä lähden ulos kävelylle. Joten kai voimme sanoa, että salaisuutemme on ollut minun runsas ja säännöllinen ulkoilmaelämä.”

Oma kokemukseni avioliitosta on ollut, että jos olisin tiennyt kuinka mukavaa se on, olisin mennyt naimisiin jo aiemmin.

Malja komealle hääparille, rakkaudelle ja onnelle!

P.S. Kolme vuotta sitten luovuin tyttärestäni ja hän jatkoi alttarille vävyni kanssa. Kaksi viikkoa sitten syntyi toinen lapsenlapsemme.

Julkaistu Kangasalan Sanomissa 17.6.2015. Piirros Riikka Katajainen 1999.

Mikko Loikkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.