Remontti

Korvani olivat kyllä kuulleet useasti vaimoni lausumat sanat:

”Tämän tuulikaapin seinät kaipaavat maalausta.”

Vitkasteltuani toimeenpanoa tajusin myöhemmin, että ne olivat rivitaloremonttimme avaussanat.

Maalaamiselta vältyin, koska remontissa tuulikaappi purettiin. Tilalle tuli avarampi eteinen. Remontin laajuutta arkkitehti kuvasi myöhemmin kyselijöille.

”Kyllä osoite pysyy samana.”

Tarmokkaiden vaimojen ja nikkari-insinöörien talouksissa remontoidaan jatkuvasti. Meillä koti uusittiin kerran kahdessakymmenessä vuodessa, mutta perusteellisesti.

Urakka alkoi varasto- eli kaatopaikkahuoneen tyhjennyksellä. Siirsimme tavarat autotalliin. Sen jälkeen autoa ei saanut talliin vuoteen.

Varaston seinästä vaimo löysi kellertäviä nokareita. Minut hälytettiin paikalle.

”Katso, seinässä on hometta”, hän totesi.

Puolison hengenahdistus alkoi heti. Hän vaipui homekoomaan. Seuraavan yön vaimo nukkui parvekkeella. Omaan vuoteeseen hän palasi vasta, kun ammattilainen tarkisti pinnan ja vannoi, että tiiliseinässä on vain kalkkia.

Tumpelona minun vastuullani oli löytää ammattitekijät. Tiesin, että ammattilaisten ei tarvitse mainostaa itseään.

Työtoveri ei pihdannut onnistuneen remonttinsa jälkeen heidän nimiään niin kuin marjastaja saalispaikkojaan. Nappi valinta säästi monelta murheelta eikä kieliongelmia ollut.

Irtaimistomme säilöimme varastohotelliin ja muutimme väliaikaisesti kerrostaloasuntoon. Meidänkin kohdallamme toteutui remontin perussääntö. Mikään remontti ei pysy suunnitellussa laajuudessa, aikataulussa eikä budjetissa.

Ajanoloon huomasin, että aamuisin tunti vierähti remonttimiesten kanssa käytännön kysymyksiä ratkottaessa. Nautin kun sain siivouksen lisäksi osallistua suunnitteluun.

Kun suihkun hanat oli kiinnitetty väärään seinään, päätin, että jo eristetty ja porattu kaakeliseinä kaakeloidaan uudestaan. Tuplakaakelointi saattaa olla valttikortti, kun asuntoa joskus myydään.

Remontin valmistumista juhlistimme kutsumalla isännöitsijän ja naapurit kylään. Moni ihasteli ammattilaisten kädenjälkeä.

Olimme pesseet ikkunat ja kaikki sujui ilman stressiä, koska olimme älynneet järjestää tilaisuuden ennen kuin toimme vanhat huonekalumme takaisin asuntoomme.

Taloyhtiössä oikea-aikaiset ja ammattimaisesti toteutetut ulko- ja sisäremontit vaalivat kiinteistöomaisuuden arvoa. Isännöitsijä, joka tinkimättömästi huolehtii yhteistyössä hallituksen kanssa säännöllisistä nykylain edellyttämistä kuntotarkastuksista, säästää usein osakkaiden rahoja.

Osakkaalla ovat omat vastuunsa, jotka ilmenevät asunto-osakeyhtiölaista, vastuunjakotaulukosta ja yhtiöjärjestyksestä.

Käytännössä usein, koska kyse on viime kädessä rahasta, remontit koettelevat puolisoiden ja taloyhtiön osakkaiden sietokykyä ja sopua. Meillä paukut loppuivat, kun olisi ollut aika elävöittää tyhjiä seiniä.

Teksti julkaistu Kangasalan Sanomissa 8.9.2015.

Mikko Loikkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.