Kylässä Intiassa

Kävin sukulaisissa. Intiassa. Siskon ja langon tapaamisen ohessa tutustuin monikulttuuriseen 1,3 miljardin ihmisen maahan. Lankoni puhuu hindiä, tuntee paikalliskulttuurin ja hallitsee kaupanteon. Hänestä siskonikin on jo kolmekymmentä prosenttisesti intialainen. Kiitos heidän aikaa, vaivaa ja rahaa, suomalaisittain rupia ja paiseita, säästyi rutkasti.

New Delhissä on sukulaisteni lisäksi kahdeksantoista miljoonaa asukasta. Pääkaupunki on India Timesin mukaan maailman saastunein kylä. Aurinko ja lentokoneet näkyvät taivaalla utuisen jopa bentseeniä sisältävän ilmakerroksen takana.

Liikenne sujuu kaaosmaisuudesta huolimatta. Kadut ovat aina täynnä autoja, riksoja, polku- ja moottoripyöriä, kävelijöitä ja eläimiä. Intiassa on kaksi liikennesääntöä. Soita torvea ja tunkeudu tyhjään tilaan. Kaistoilla ei ole merkitystä, turvaväli on minimaalinen ja matkustajien määrä kaksi kertaa istumapaikat. Suosittelen prepaid taksia.

On ymmärrettävää, että ihmispaljouden ja hälyn keskellä mietiskely on Intiassa suosittua. Se on keino nauttia yksityisyydestä ja rauhasta.

Agran linnoituksesta avautuu joen yli satumainen näky Taj Mahaliin, henkeäsalpaavan upeaan marmoriseen mausoleumiin. Tämän Unescon maailmanperintökohteen rakensivat taitavat iranilaiset kivenveistäjät. Rakennuksen ainutlaatuisuuden rakennuttaja Shah Jahan varmisti lopuksi katkaisemalla rakentajien kädet. Viidensadan kilometrin edestakainen taksimatka Agraan ja yöpyminen aamiaisineen maksoi 150 euroa. Turistikohteessa voi kokea itsensä kuuluisuudeksi, koska paikalliset haluavat otattaa itsestään kuvan valkoihoisen kanssa.

Goan ruuhkattomat hiekkarannat, Intian valtameren aallot, puhdas ilma ja halpa hintataso vetoavat lomalaisiin läheltä ja kaukaa. Goassakin kaivataan kadonneita venäläisturisteja. Anjunan laaja ja värikäs kirpputori on kokemisen arvoinen.

Uskontoon törmää joka paikassa. Ajoneuvossa, kadun lehmässä, aamurukouksessa ja ihmisen olemuksessa on symboliikkaa, joka ei avaudu ilman uskonnollista lukutaitoa. Vääräuskoisena kävin kipa päässä juutalaisten synagogassa ja paljasjaloin pää peitettynä sikhitemppelissä. Sovituksen sain Gandhin museossa.

Hindunationalistinen BJP on ollut vallassa vuoden pitkän kongressipuolueen hallintakauden jälkeen. Pääministeri Modin pukeutuminen nimellään kirjailtuun asuun Obaman vierailun yhteydessä ja ehdotus korvata joulu hyvän hallinnon päivällä ovat herättäneet ristiriitaisia tunteita.

Maassa pelätään BJP puolueen kaventavan uskonnonvapaudesta välittämättä muiden uskontojen asemaa. Pääministeri on pyrkinyt hälventämään epäluuloja julistamalla, että hänen ainoa uskontonsa on Intia ensimmäisenä. Paikallisen mukaan maan suurin ongelma on köyhyys ja sen ratkaisu lähimmäisenrakkaus.

Matkakassaani jäi rupioita. Tilaisuus Intiaan menijälle. Muista tinkiä.

Teksti on julkaistu Kangasalan Sanomissa 20.3.2015.

Mikko Loikkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.